301 redirect och sökmotoroptimering

301 redirect används för att omdirigera besökare från en sida till en annan sida. Det finns andra metoder men denna är lämplig då man även önskar ”flytta med” kraften av inkommande länkar. En del av länkkraften sägs försvinna men jag kan inte säga exakt hur mycket som går förlorad. Det har diskuterats en hel del om när och hur man ska använda denna metod och åsikterna går ibland isär ganska rejält.

Min grundregel är att man så gott som alltid ska använda 301-redirect när man tar bort en sida. Är innehållet flyttat till en annan sida ska den göras dit, vilket även Google förespråkar. Finns ingen helt överensstämmande sida gör man den till den sida med det mest liknande innehållet.

Vill du lära dig hantera 301 så föreslår jag att du googlar, då det finns mängder av praktiska guider både på svenska och engelska. Nog om detta och nu till testet.

SEO-test med 301 redirect i fokus

Se uppdaterad info i slutet av sidan.

Jag ville testa hur sökresultatet påverkas av 301 redirect som utfall från ett ”lekfullt” test. Både på kort och lite längre sikt. För att göra detta var jag beredd att ta en ganska stor risk då jag ville involvera webbplatser med relativt stort värde, i form av inlänkar, positioner och besökare. Efter en tids funderande bestämde jag mig för att göra testet med webbplatserna ogooglebar.se och sokmotoroptimering-seo.se, genom att göra omdirigeringarna från den förstnämnda sidan till lämpligt innehåll på den senare.

Följande 301-redirects gjordes.

ogooglebar.se -> sokmotoroptimering-seo.se/ogooglebar (samma innehåll)

ogooglebar.se/sokoptimering -> sokmotoroptimering-seo.se/sokoptimering  (samma innehåll)

ogooglebar.se/diskutera -> www.sokmotoroptimering-seo.se/artiklar-om-sokmotoroptimering

Innan denna omdirigering hade ogooglebar följande positioner

Sökord                  Placering
Ogooglebar             #1
Sökoptimering        #7

För dessa sökbegrepp fanns inga positioner alls vad gäller sidan sokmotoroptimering-seo.se

Vad hände på kort sikt? Redan efter några dagar så tog sokmotoroptimering-seo.se ett rejält kliv uppåt i sökresultatet för dessa sökord. På sökordet sökoptimering så togs resultatet i princip över till en början, men för ogooglebar blev det ingen förstaplats utan #3-4 (varierat). En intressant iaktagelse är att det under en tid blev dubbelresultat. Båda webbplatserna tog bra positioner för dessa sökord med sidor som hade exakt samma innehåll. Efter en tid försvann dubbelresultaten, men positionerna hölls kvar. Efter ytterligare en tid (3-4 veckor) sjönk positionen för begreppet sökoptimering till ca #15.

Alltså blev positionerna för webbplatsen sokmotoroptimering-seo.se dessa, när de stabiliserats:

Sökord                  Placering
Ogooglebar             #4
Sökoptimering        #15

Jag såg inga förändringar för övriga sökbegrepp på sokmotoroptimering-seo.se, inget hopp upp i sökresultatet för t e x ”sökmotoroptimering” som belöning för att domänen fått extrastyrka från kraften av tusentals länkar till ogooglebar.se som nu redirectats dit. Värt att säga är också att Pingvinen 2.0 rullades ut under testperioden vilket möblerade om sökresultatet för just detta sökord.

Nästa steg blev att bestämma sig för att återställa alltihop.

Ångra 301 redirect

Drygt en månad efter att omdirigeringen från ogooglebar.se genomförts togs de bort (idag).

Internt på sokmotoroptimering-seo.se har följande gjorts:

/ogooglebar har omdirigerats med 301 redirect till startsidan www.sokmotoroptimering-seo.se. ”Ångrandet” hade säkert gett ett annorlunda resultat tidsmässigt om sidan dirigerats tillbaka till ogooglebar.se. Jag ser en medveten risk med denna omdirigering. Vill se om den på kort sikt kan ändra positionen för sökbegreppet sökmotoroptimering där denna sida pendlar mellan #10 och #11 just nu.

/sokoptimering får ligga kvar med en omskriven text.

/artiklar-om-sokmotoroptimering – åt denna gjordes ingenting. Den har heller inga kända positioner, men stärker (antagande) undersidorna (bloggartiklarna).

Vad kommer hända nu?

Jag tror att resultatet blir att ogooglebar.se sinom tid kommer ta tillbaka positioner på sökoptimering och ogooglebar. Jag är däremot ytterst osäker på om positionerna kommer bli samma som innan, förmodligen blir de något sämre. Hur mycket sämre och hur lång tid det tar är beroende på ifall det dyker upp några nya länkar, vilket i så fall skulle skynda på det hela. Det skulle inte förvåna mig om sokmotoroptimering-seo.se får behålla sin position på begreppet sökoptimering, inte minst tack vare länken den sidan nu fick. Sidan har nu ett helt annat innehåll, ny title-tagg och ny Meta-description.

Hur positionen för denna webbplats  blir för sökordet ”sökmotoroptimering” tack vare omdirigeringen från /ogooglebar blir lite intressant. Med tanke på de tidigare påvisade dubbelresultaten skulle detta kunna innebära att det kan bli ett förbättrat resultat på kort sikt, för att sedan backa tillbaka igen. Det kan också innebära att sidan backar direkt om algoritmen uppfattar detta som något konstigt. Inget ”ens liknande innehåll” finns på målsidan.

Jag är medveten om att detta lekfulla testande med 301:or innebär en risk för båda webbplatserna och att resultatet kan bli helt annat. Nu är testet öppet och jag tar tacksamt emot dina synpunkter. Dela gärna vad du tror om utvecklingen framöver.

Uppdaterad info 2013-07-01

Det tog två dagar för ogooglebar.se att ta tillbaka förstaplatsen på ordet ogooglebar, trots att ett par riktigt värdefulla länkar till den sidan gått förlorade tack vare uppmärksammade webmasters som tog bort länkar dit efter att den pekats vidare.
Ogooglebar.se tar ingen position på sökoptimering, vilket denna sida fortfarande gör (#15). Där kommer vi nog se en förändring mycket snart.

Denna webbplats har sjunkit till #12 på sökmotoroptimering men det är alldeles för tidigt att dra några slutsatser om detta och om vad orsaken är. Det kan bero på helt andra saker.

Uppdaterad info 2013-07-02

Nu har det hänt ytterligare saker. Ogooglebar.se rankar på sökoptimering och det blev #21 direkt från ingenstans. Detta tyder på att den kommer öka något ytterligare. Däremot försvann denna domän från sökresultatet med sökoptimering lika snabbt som den kommit dit. För att ta sig dit igen så krävs nog lite mer innehåll och länkar:)

Glädjande nog har denna sida tagit ett kliv upp till #11 på sökordet sökmotoroptimering, men att det ska bero på 301:orna har jag ännu ingen åsikt alls om i dagsläget.

 

 

Annonsera på Google?

Tills för inte så länge sedan ansåg jag att det fanns en konflikt mellan att ta betalt av företag för att hjälpa dem att ”annonsera på Google” samtidigt som man erbjuder tjänsten sökmotoroptimering. Mitt synsätt har ändrats över tiden men visst anser jag fortfarande att det  kan förekomma en konfliktsituation. Framförallt då företag som erbjuder tjänsten sökmotoroptimering också erbjuder Google Adwords med arvode som beräknas utifrån storlek på annonsbudget. Detta synsätt delas av flera marknadsansvariga jag talat med.

Att annonsera på Google innebär att man betalar per klick, sökmotoroptimering handlar om att få klick genom att man positionerar sig i det organiska sökresultatet. Om samma företag erbjuder båda tjänsterna kan det uppfattas som att de kan ta genvägen att jobba på att jaga så stor budget som möjligt om de debiterar % av annonsbudget samtidigt som de inte gör sitt yttersta för att att ta positioner som skapar organisk trafik.

Googleannonsering och sökmotoroptimering

Ur annonsörens perspektiv handlar det inte om att välja mellan att annonsera på Google och att satsa på sökmotoroptimering. Har besökaren ett värde så är det många gånger värt att satsa på både googleannonsering och sökmotoroptimering samtidigt för att optimera sin söktrafik.

Mitt resonemang är väldigt förenklat. Det finns inget entydigt svar på vad som är rätt eller fel men jag tror svaret ligger i hur man lyckas med mätbarheten. Så länge man genomför mätningar som inte enbart mäter positioner för sökmotoroptimeringen och trafiken för annonseringen, utan även mäter avkastning och lönsamheten, så blir det också enklare att motivera arvodet.

Synpunkter och åsikter?

Googlestädning och rykteshantering

googlestädning och rykteshantering på google

Företag googlar namnet på den arbetssökande, eller företaget som vill sälja tjänster eller samarbeta med dem. Privatpersoner googlar sig själva och andra. Därför är det viktigt att synas med rätt saker. För många är säkert sökresultatet mer värt än det bäst formulerade personliga brevet eller vilka referenser som helst, för det handlar om rekommendationer.

Behovet av rykteshantering

Ibland händer det att privatpersoner och företag får sina sökresultat nedsmutsade med negativa sökträffar. Av någon anledning har någon skrivit något som kan uppfattas som negativt. Detta dyker nu upp som ett oönskat besök när man googlar efter namnet. I dagens samhälle kan detta vara en katastrof, för alla googlar.

Vilka är bäst på Googlestädning?

Googlestädning är en kombination av sökmotoroptimering och flera andra saker som skulle kunna sammanfattas med begreppet ”varumärkesbyggande”. Det handlar ju om att ta positioner i sökresultatet, vilket är grunden i sökmotoroptimering. Därför krävs det självklart praktisk kunskap och erfarenhet om hur man tar toppositioner. Oftast är det enkelt att bli etta på Google med sitt företagsnamn, men det räcker inte om det finns negativa sökträffar strax under placeringen. Det gäller att synas med flera sidor av varierande slag och helst över de negativa sökträffarna. Allra helst ska det inte finnas några negativa sökträffar alls,

Googlestädning handlar mycket om förebyggande arbete. Tänk på vilka slag du ger dig in i och med vem. Att kalla en SEO-expert eller en bloggare för föredetting eller inkompetent idiot eller ännu värre hota denna med stämning kanske är något man ska undvika. Att få omgivningen att uppfatta som att man luras och sätta sig själv för högt kan också vara förödande.

Om olyckan varit framme och om det handlar om några få negativa sökresultat så ska man givetvis först och främst försöka förbättra relationerna med den eller de som ligger bakom sidan som tar positioner med negativt innehåll. Be om ursäkt och lägg prestigen åt sidan. Annars förlorar du. Om det inte hjälper måste du jobba på att få egna resultat och då måste du kanske ta hjälp av andra. I vissa fall måste du kanske anlita en konsult eller ett företag för detta. Så frågan är, vem skulle du köpa Googlestädning och rykteshantering av?

Magnus bråth sammanfattar detta ganska bra på Twitter med:

Det första jag skulle göra om jag skulle köpa rykteshantering av någon är att googla deras företagsnamn. Orimligt?

Som privatperson, även som företag, kan du göra mycket själv.

Några saker du kan göra är att:

1) Det mest långsiktiga man kan göra är att skapa bra relationer och undvika att andra skriver illa om dig eller ditt företag. Jobba istället på att få ett positivt sökresultat.

2) Just nu är Twitter ganska starkt i sökresultatet så skapa ett Twitterkonto med ditt namn/företagsnamn och lägg tid på att vara aktiv där. Länka till kontot från din webbplats och andra webbplatser.

3) Länka till ditt eller företagets Linked In

4) Skapa en microblogg, sida på Google+ och presentera dig och ditt företag på sidor som about.me med flera.

5) Lägg upp bilder och ”tagga dem” med namnet du vill synas på. Publicera även filmer på YouTube som även de fokuserar på namnet du vill synas på.

Vilka säljer rykteshantering?

Lämna gärna tips på företag/konsulter som säljer/erbjuder rykteshantering, så listas de här nedan. Kravet är att de ska erbjuda det på sin webbplats.

 

Flyboard ”seostrategi”

Flyboard

Flyboard är lite som SEO. För att komma uppåt så handlar det mycket om att balansera så att man inte rasar neråt, för varje gång man faller så blir det svårare att komma upp igen. Det gäller att parera och ha is i magen. Nu gick min egen tripp på Flyboard inte överdrivet bra, men jag gjorde det och jag tror att jag lärt mig något. Att jag gjorde det är filmen ett bevis på. Kanske inte lika stort genomslag som att vara serpetta, men det gav ungerfär samma kick:

 

Utövaren på bilden klarade sig utan allvarliga skador, bortsett från någon liter oönskat vätskeintag, lite nackspärr och trött buk. Detta var absolut inte sista gången för Flyboard!