Google tog aldrig semester, men det gjorde jag

Efter ett par veckors efterlängtad och nu avslutad semester är det alltså dags att sätta fart med att jobba. Arbetsveckans första dag är slut och under den sista halvtimman ägnade jag mig åt att skriva ett litet rim om sökmotoroptimering.

Det var en helt improviserad historia och jag fick faktiskt tillåta mig att gå in och editera lite i efterhand, för även om det ser lite illa ut nu så var det ännu värre från början.

Sommaren är inte slut ännu och jag ska snart kosta på mig lite mer ledighet. Det är en självvald investering för att samla på mig krafter inför höst och vinter, då arbetstopparna ofta blir både höga och långa. Det blir inte semester fullt ut utan arbete varvat med lite ledighet. Så länge badtemperaturen är +24 grader så vill jag gärna ta ett svalkande dopp då och då.

Mitt sinne tog aldrig semester fullt ut, trots att datorn stängdes av i tio dagar, för visst fanns det en massa funderingar på sökmotoroptimering efter senaste pingvinuppdateringen och visst vill vi alla få stenkoll på de där avgörande faktorerna som avgör om man ligger femma eller etta i serp. Visst är det enklast att säga att det är länkarnas kvalitet i förhållande till ankartext och antal som räknas men det finns en viss osäkerhet som råder i branschen just nu. Jag tänker inte resonera fram och tillbaka vad gäller onpage-arbetet i rena ”tyckarfasoner”  innan jag som många andra testat och tagit ut svängarna lite mer. Det lär inte bli en långtråkig höst sett ur ett seoperspektiv.

Till denna bloggen söker jag intressanta uppslag för visst krävs en rejäl uppryckning för att sidan ska förtjäna att finnas kvar. Har du tips på intressanta uppslag, gästinlägg eller problem så är du mycket mer än välkommen att dela med dig av detta.

Nu kramar vi ur sista biten av sommaren samtidigt som vi ser framåt va?

Återhämta sig efter Pingvinen

Placering i Google

Det talas tyst om offren från Googles senaste uppdateringar, men det surras en hel del om att kunder till ”vissa” sökföretag farit riktigt illa med sina sökresultat. En gissning är att detta kommer  leda till en del avhoppade kunder, företag som nu plötsligt letar ny leverantör. Jag tycker mig se att en del SEO-företag inlett en offensiv i sin marknadsföring för att vinna dessa frigjorda marknadsandelar, medan andra SEO-företag har ändrat sin prissättning till att ta betalt för arbete från att tidigare ha tagit betalt för resultat. Om de sistnämnda företagen gjort denna förändring för att de plötsligt inte längre kan leverera resultat har jag ingen aning om, men det skulle kunna vara en förklaring. Att ha kunder som rasat i sökresultatet är det ingen som vill prata öppet om.

Problemet med att ”leverera” till drabbade företag

Om vi antar att det nu finns ett antal företag som drabbats och att de förr eller senare bestämmer sig för att byta leverantör så uppstår ett problem. Vem eller vilka ska göra jobbet? Det finns säkert en och annan som slår sig för bröstet och vill ta den rollen men svaret på vem eller vilka som gör jobbet bäst är inte så självklart.

Nya sätt att arbeta växer fram

Många SEO-företag har resurser i form av stora länknätverk och egna skribenter, men det är knappast de resurserna som kommer lösa problemen. Antalet personer som kan och förstår både helheten och detaljerna är ganska få när det handlar om sökmotoroptimering. Att komma tillbaka i sökresultatet är många gånger (skulle vilja påstå ”i de flesta fall”) mycket svårare än att ta positioner från att inte ha funnits där alls.  Det är svårt att ens delautomatisera en sådan tjänst, varje fall har en ännu mer unik förutsättning. Det är få, om ens någon svensk SEO-expert, som känner sig 100% trygg med hur jobbet ska göras de närmaste månaderna. De som gör det har inte ens säkert rätt. Det tar ett tag innan nya arbetssätt sätter sig och det ska bli riktigt intressant att följa utvecklingen. Det är precis detta som gör SEO till mer än ett ”jobb”.

Har du tips på olika infallsvinklar, rykten, fakta och hur det utvecklar sig så tveka inte att dela detta!

För egen del kommer jag ägna en dag till att skriva om texten om sökmotoroptimering, vilket är på tiden då den varit relativt oförändrad sedan starten för ett år sedan.

Läsvärt om sökmotoroptimering

trevlig sommar

I den digitala branschen kanske det inte är det vanligaste med total semester med nedkopplade mobiler, paddor och datorer, det blir ändå kanske tid för eftertanke med möjligheten att ägna sig åt annat än att producera resultat. Plötsligt finns det kanske tid att läsa ikapp lite av vad som skrivs om ämnet på bloggar och konkurrenternas sidor.

Här har jag sammanställt en del tips på läsvärda och ibland roande artiklar om sökmotoroptimering.

På entreprenörsbloggen disruptive.nu finns många godbitar. Här skriver både Christian Rudolf och Magnus Bråth. Christian har gång på gång diskuterat och fört fram hur svårt det är för Google att sätta stopp för spammarnas påverkan av sökresultatet, här skriver han ett inlägg om hur Google kapitulerade till spammarna. Både intressant och insiktsfullt skrivet.

Magnus Bråth skriver mycket om sökmotoroptimering och om jag tvingas välja så tycker jag att alla behöver läsa inlägget om att sökmotoroptimering tar ett halvår på sokmotorkonsult.se och inlägget om att köpa sökmotoroptimering och om vad som händer när du säger upp avtalet på magnusbråth.se. Vill du lära dig sökmotoroptimering från grunden så hittar du massa information på Sökmotorkonsults seo-skola, även den författad av Magnus.

Oavsett om du har sökmotoroptimering som intresse eller jobb så skriver Kristoffer Wedholm saker som du inte får missa. Han bloggar på wedholm.net där du bland annat hittar ett inlägg om hur han bygger länkar.

Det var ett tag sedan Petter Hedman skrev om sökmotoroptimering, men på hans blogg hittar du en intervjuserie med intervjuer av personer som sysslar med SEO och affiliatemarknadsföring. Har du inte läst dem så är det på tiden.

Simon Nyström har skrivit en del intressant om SEO och jag följde turerna kring hans sida om billiga smslån. Vill du läsa något roande så ska du läsa hans inlägg där han liknar SEO vid att spela poker., fullt av ”många klockrena liknelser”. Senast idag skrev han ytterligare ett läsvärt inlägg ”Så svårt är det att få en naturlig länk”  (trots att han precis fått två stycken).

Urban Grotherus är en erkänt duktig sökmotoroptimerare och även han bloggar emellanåt. Du hittar många kloka saker bland allt han skrivit och mitt tips är att börja läsa om sökmotoroptimerare och ansvar.

”AndersIvar” som heter Anders Karlsson bloggar både om ehandel och sökmotoroptimering, var för sig och kombinerat. Här skriver han om hur viktigt det är med höga positioner i sökresultatet, vilket är lite av en grundförusättning att ha koll på oavsett vad man gör på webben.

Vad har egentligen kognitiva biaser med SEO att göra? Det finns nog bara en som kan reda ut det och det är Victor Kaugesaar, vilket han gör här.

Jag har säkert missat massor. Saknar du något inlägg du själv skrivit ska du inte vara bitter. Jag har just missat det och det är inget personligt. Jag gör faktiskt annat än att läsa bloggar om sökmotoroptimering.

Missa inte att följa #svSEO på Twitter och trevlig fortsättning på sommaren!