Google Authorship är (inte?) en rankingfaktor

Nu dementerar John Mueller, Google, att Google Authorship är en rankingfaktor.  Detta gjordes så sent som den 27 september under Webmaster Central ”Hangout”. Sedan har uppgifterna ändrats, vilket nådde mig idag den 14 mars 2014. Se längre ner för korrigering.

48 min och ca 24 sekunder in i filmen ställs en fråga där en del av Johns svar är ”
“Well, we don’t use Authorship for ranking”.  När han sedan ombeds att repetera sitt svar upprepar han detta med “We don’t use it for ranking at the moment.” (48:56)

Vad tror du om detta uttalande? Denna  ganska överraskande dementi sker i en tid då allt fler pratar om Google Authorship som något som redan idag påverkar rankingen.

Ny information gällande Authorship som rankingfaktor

Nu har det framkommit ny information som kan tolkas som att Author Rank, under vissa omständigheter, kan kan ha betydelse för för hur en webbplats placerar sig i sökresultatet.

Magnus Bråth delade nyheten på Twitter och diskuterar detta även i sitt inlägg Author Rank Live!?! på Braths företagsblogg.

 

Etisk SEO, vem avgör vad som är vad?

Det finns bra och dåliga uttryck inom  sökmotoroptimering. Ett dåligt sådant är etisk sökmotoroptimering. Först och främst är det dåligt för att det inte finns någon riktig definition. Vem som helst kan i princip kalla vilken metod som helst för etisk SEO eller sökmotoroptimering. Sedan finns det så klart en hel del personer som vill uttala sig när det används. Num

Eftersom detta är min blogg så kan jag helt subjektivt här och nu fastställa att jag endast använt etiska metoder för den lilla grad av sökmotoroptimering jag använt mig av till denna bloggen om sökmotoroptimering. Förvånansvärt lite sökmotoroptimering överhuvudtaget, är svaret om någon är nyfiken på hur mycket tid jag lagt ner på den biten.

Det finns de med huvudet uppåt och fötterna på marken som inte slår sig på bröstet, lyfter på megafonen och försöker sälja SEO genom att säga sig göra etisk SEO. Sedan finns det företag som har gjort det näst intill som ett mantra att hävda att de endast använder etiska metoder.Vad det nu är för något. Ja min egna uppfattning är inget jag försöker dölja.

En som verkligen försökt reda ut begreppet  är Christian Rudolf, som bland annat skriver om sökmotoroptimering på disruptive.nu. Han är dessutom frilansande SEO-konsult och projektledare till yrket. Jag tycker att han har sunda idéer om ämnet, speciellt om jag tolkat honom rätt mellan raderna.

Tillägg 2014-04-03 Numera erbjuder Christian Rudolf sökmotoroptimering till framförallt stora varumärken via sitt bolag TopDog.

På Twitter skriver Christian Rudolf bland annat:

På mitt lite skämtsamma förslag ifall det finns behov av ett etiskt råd, svarade han inte bara snabbt utan tydligt.

Jag tycker att Christian Rudolf svar är tydliga och klarsynta. Det finns ingen definition på etisk sökmotoroptimering eller etiskt SEO och det är de som hävdar att de jobbar med det som ska kunna besvara frågan om på vilket sätt det beskriver deras arbetsmetoder.

En annan person, värd att respektera inte bara för sin sin kunskap utan också för sin långa och trogna tjänst inom svensk SEO, är Urban Grotherus. Han utvecklade en del egna tankar om etisk SEO på SEO-forum, vilket han delar på Twitter:

Ja vad är då etisk SEO för mig? Ingen aning!

Läs gärna även ”Är länkar oetiskt ska TV-annonsering vara straffbart” av Lucas Kolping.

 

 

 

Ekologisk SEO, ditt val!

Ekologisk SEO är den nya tidens SEO som ställer annorlunda krav på såväl utförare som kunder. Det handlar om den nya tidens arbetssätt som skiljer sig helt från de traditionella metoderna som ofta inneburit tuffa arbetsinsatser både vad gäller sökordsanalyser, optimering on-page, artificiella länkar och kontroll av placeringar i sökresultatet. Läs mer

Sökplaceringarna förblir viktiga trots 100% not provided

Google har sedan ett par dagar helt och hållet gått över till ”Secure Search”, det går längre inte söka från HTTP (http://www.google.se) utan man blir då omdirigerad till HTTPS (https://www.google.se) automatiskt. Läs mer

The Knowledge Graph och sökmotoroptimering

I maj 2012 någon gång gick Google ut med att de skulle satsa på vad som går under namnet ”The Knowledge Graph”. Mycket kortfattat innebär detta att Google nu väljer att visa upp fakta och länkar som du kan tänkas vara intresserad av när du sökt med ett sökbegrepp. Läs mer

Förutsättningar för hållbar sökmotoroptimering

Vilket arbetssätt inom sökmotoroptimering är mest hållbart?

Rankingfaktorer är enskilda faktorer, men även samverkan mellan flera faktorer, som  vägs in i Googles algoritm för att i slutändan avgöra vilken position din webbplats får i sökresultatet. Läs mer

Sökmotoroptimeringen har ändrats!

Sökmotoroptimeringen har helt klart förändrats. Förändringen har inte kommit över en natt men den är mer synbar än någonsin. Det handlar inte enbart om pandor, pingviner och den omstridda frågan ifall sociala signaler påverkar rankingen i sökresultatet. Läs mer

Fredagen den 13

Fredagen den 13, en dag som anses föra med sig otur och dagen har också gett upphov till en serie rysarfilmer med samma titel Fredagen den 13:e.

Jag kan bara konstatera att det stämmer. I den utlysta SEO-tävlingen, som pågick till och med fredanden den 13,  hade alla otur. Inte en enda av de tävlande  klarade av att få alla rätt. Det gav mig som domare i tävlingen en rysare att kora vinnare. Läs mer

Sociala signaler och sökmotoroptimering

Sociala signaler och sökmotoroptimering

Jag, liksom många andra, har tillgång till alldeles för lite fakta för att med all säkerhets kunna fastställa vilken roll sociala medier och framförallt sociala signaler har för placeringen i Googles sökresultat. Det vill säga sociala signalers roll för sökmotoroptimeringen.

Att redan nu uttala sig bestämt, oavsett ställningstagande, är inte bara riskabelt för trovärdigheten utan kanske även hämmande för den egna lyhördheten och öppenheten för ny kunskap. Läs mer