Sökmotor, sökmotor på webben där, säg mig vilken sökmotor som bäst är…

Frågar man vår största sökmotor Google genom att googla sökmotor så får man bekräftelse på att Google har väldigt dålig koll på hur de ska synas själva i sitt egna sökresultat. Gång på gång har vi sett det tidigare, inte minst på alla gånger de slarvar bort sin egna SEO-guide, Google kan inte sökmotoroptimering i praktiken. Men att de inte syns ens på topp tio i sitt egna sökresultat när man googlar sökmotor och att konkurrenterna Bing och Yahoo syns där är rentav humoristiskt. Det blir inte mindre humoristiskt av att de valt att satsa på att synas med en Adwordsannons istället.

Sökresultat sökmotor

Sökresultat sökmotor

Första tanken var att detta var en tillfällighet, något som gått snett och förbisetts. Därför genomförde jag samma sökning med sökordet ”Search Engine” på google.com. Resultatet gjorde saken inte mindre lustig. I topp hittar vi nämligen sökmotorn Duck Duck Go och Google syns inte heller här som topp tio. Istället får man gå till andra halvan av sidan två där Google syns med några subdomäner.

Search engine

Search engine

Vår största sökmotor kan inte sökmotoroptimering

Google är utan tvekan vår största sökmotor men detta är inte samma sak som att man ska lyssna på Google när det handlar om hur man ska genomföra sökmotoroptimering. De äger visserligen algoritmen men de verkar försöka bevara hemligheterna hur man syns i topp väl även internt.

Syns man inte i toppen av det organiska sökresultatet finns det två val man kan göra. Antingen gör man sökmotoroptimering som funkar eller så köper man Adwords.

Vad väljer du?

Oatly! Dags att städa bort allt slaktavfall? – #googlaoatlyochslaktavfall

Aj aj Oatly. Så länge Oatly styr vilka sökfraser som ska användas så får de kanske fram sitt budskap i sin kampanj #googlamjölk, men om människor istället börjar googla Oatly + slaktavfall så havererar kampanjen totalt. 

Det har gått några dagar sedan jag skrev ett inlägg om Oatlys kampanj som går ut på att få folk att googla mölk, mjölk+hälsa och liknande sökfraser, samt att detta får spridning i sociala medier med hjälp av hashtaggen #googlamjölk. Det jag främst ville få fram med det inlägget var och är att kampanjen är riskfylld och att den kan slå tillbaka mot dem själva. De når utan tvekan ut till sin egna beundrarskara, som utifrån sett främst verkar vara veganer långt ute på vänsterkanten. Blir kampanjen trovärdig för den bredare publiken? Oatly är förhindrade att prata illa om mjölk eftersom de redan förlorat i marknadsdomstolen på grund av det. Därför ber de alltså folk googla vissa sökfraser där sökresultatet gynnar dem eller snarare missgynnar mjölkproducenterna. De vill såklart att få fram sin skrämselpropaganda mot mjölk utan att behöva framföra den i klartext själva, vilket de inte kan utan att riskera att hamna i marknadsdomstolen igen. Hur var det nu med havre, havredryck och slaktavfall.

Man får svar efter hur man frågar när man googlar.  Om kampanjen istället hade varit #googlaoatly och om man hade uppmanat att använda sökfrasen oatly+slaktavfall…

Oatly + slaktavfall

Oatly + slaktavfall

Ovanstående behöver egentligen inte förklaras. Bland alla missgynnande resultat så finns faktiskt ett som Oatly äger, vilket jag missade. Trots att Oatlys kampanj är så uppstyrd och i mångt och mycket smutsig så hoppar en del av media med och lyfter fram den. Ja detta är en smutsig kampanj. En kampanj som drivs av ett företag som tjänar pengar för att de ska tjäna mer pengar, en kampanj som går ut på att prata illa om konkurrerande produkter och konkurrenter- mjölk och mjölkproducenterna. Det hade kanske varit smart om den inte var så uppenbart kommersiell och om de hade städad sitt egna sökresultat (se bilden) lite bättre. Det intressanta med kampanjen är att de har haft som strategi att använda sig av nyttiga idioter som är tänkta att både sprida och försvara både deras företag och produkter. Vare sig Google eller normalbegåvade människor med källkritik köper nog denna kampanjstrategi.

Hur var det nu med Oatly, havredryck och slaktavfall?

Denna film var en av sökträffarna som visas i bilden ovan, något som kanske inte helt är önskvärt om man tillverkar havredryck.

Nu startar vi byrån Oxit tillsammans

Nu är det klart. Jag, Håkan Persson, har startat byrå tillsammans med Anders ”AndersIvar” Karlsson. Även Mensur Muhic kommer arbeta i bolaget, som är tänkt att heta Oxit, redan från start.

Våra tjänster, som inom kort presenteras på Oxit.se, kommer till största del handla om att hjälpa företag, både mindre och större, att hitta nya kunder online.  Självklart kommer sökmotoroptimeringen få en central roll, ja större roll än tidigare då vi nu får mer kapacitet. Det blir nu möjligt att ta oss an riktiga utmaningar som kräver arbetsinsatser lite utöver det vanliga.

Anders är knappast ny i branschen. Han har varit med och utvecklat framgångsrika företag under stark expansion, varit med och startat SEO-byrå tidigare, drivit flera webbutiker och har senast fram tills nu arbetat som VD för webbutiken Tonerlagret.

Mensur Muhic har bra koll på vad som händer online. Han var med och byggde webbplatser redan i slutet av 90-talet. Sedan dess har han jobbat med IT på företag som Electrolux och IBM med flera. Han är en klippa på att hjälpa företag att exponera sig lokalt och han är riktigt bra på att se helheten tack vare sin långa erfarenhet.

För egen till tycker jag att det ska bli spännande att få jobba mer med ehandlare och då i team. Sökmotoroptimering (SEO) till webbutiker är något jag jobbat och jobbar mycket med redan nu. Resurserna har dock varit begränsade så nu finns det helt andra möjligheter att kunna hjälpa fler.  Jag har aldrig drivit egen webbutik men redan 1997 byggde jag webbutik till Djurgården Hockey som sålde supportprylar och kläder och även butik som även den sålde liknande produkter fastän till segeltävlingen Whitbread Round the World Race (numera Volvo Ocean Race). Det var riktigt roligt att få vara med på den tiden också.

Nu handlar det dock om framtid. Den digitala marknadsföringen för ehandlare blir allt viktigare i och med att konkurrensen ökar mer och mer. Vi hoppas kunna leverera riktigt bra SEO som bevisligen fungerar ( ja det finns referenser och bra case redan nu att visa upp) i kombination med annan form av digital marknadsföring som annonsering i sociala medier, videomarknadsföring med SEO, Google AdWords och långsiktiga insatser som går under begreppet ”Content Marketing”. Vi är dessutom inte främmande för att de digitala kampanjerna sker i symbios med kampanjer i radio, TV och andra medier och vad som kan benämnas som mer traditionell marknadsföring.

Vår lite annorlunda lanseringsfilm, som vi ville göra och visa upp för att låta andra lära känna oss lite bättre, hittar du här nedan.

 

”Mjölk + hälsa” som sökfras i hetsjakten mot mjölk!

Vi har sedan barnsben hört att mjölk gör oss starka och av mjölken får vi mängder av livsmedel såsom grädde, smör, ost, yoghurt med flera. Nu hamnar även mjölk i fokus som sökfras, även sökfrasvarianten ”mjölk + hälsa”.

Det är företaget Oatly som bedriver den oerhört smarta, eller kanske snarare osmarta, kampanjen som går ut på att få oss konsumenter att Googla ”mjölk” och ”mjölk + hälsa” med flera sökfraser. Under pompa och ståt (om man får skriva så) kommer man under Way out Wests sista dag (13 augusti) ta hjälp av ingen mindre än Alex Schulman och Sigge Eklund där de ska, vad de kallar för, avhandla sökresultaten. De borde kanske ha anlitat en SEO-konsult istället för två pajaser? Jaja detta verkar vara en sandlåda där marknadslagar får stå tillbaka och där man får skrika och ljuga sig till seger. Företaget Oatly inleder sin kampanjsida med:

Har du testat att googla mjölk någon gång? Det borde du. Man får upp hur många intressanta träffar som helst! Särskilt om man lägger till ord som ”hälsa” och ”miljö”

Vad hände med marknadsföringens grundpelare att man ska undvika att diskutera konkurrenten och istället ägna sig åt att lyfta fram fördelarna med det man ska marknadsföra? I detta fallet havredryck som är deras huvudprodukt. Nu tar Oatly en risk. Tänk om sökresultatet inte blir som de tänkt?  De har redan förlorat striden i rätten en gång och det är knappast de som bestämmer om de ska vinna striden i Googles sökresultat.

De borde kanske städat sökresultatet för just havredryck lite bättre innan de rullat ut kampanjen. Idag rankar Aftonbladet topp fem när man googlar ”havredryck” med den för dem inte alltför positiva artikeln ”Slaktavfall i gödsel för populär havredryck…”. I artikeln kan man läsa om att gödslet som används vid den ekologiska havreproduktionen innehåller slaktavfall från kor, både ekologiskt uppfödda kor och andra kor. Jisses vad komiskt allt blev nu med tanke på att Oatly använder ”Wow no cow” som reklamfras.

Sitter Oatly säkert när man googlar mjölk?

Om man ska basunera ut ett gynnande, eller för konkurrenterna missgynnande, sökresultat så tar man en oerhört stor risk om man inte vet vad man gör. Om man inte vet vad man gör så kanske man ska ägna sig åt vad man är bättre på istället. I detta fallet marknadsföra havrevälling (välling är väl flytande gröt?).  Jag skulle nog inte ta hjälp av före detta bloggare för att stärka upp ett sökresultat, eller ens diskutera det. De är säkert så mycket bättre på annat de också.  Hur som helst så är sökresultatet inget någon av oss rår över, även om vissa av oss kan påverka det ganska rejält. Att ranka bra för ett sökord/sökfras för att kunna sprida information är självklart ett smart sätt att nå ut, många gånger det mest kostnadseffektiva sättet. Men om man sedan snurrar till det genom att hänvisa till sökresultatet med hjälp av en kampanj så är man nog ute och cyklar. Jag har nog fått fram vad jag velat och nu ska jag istället ägna mig åt att äta lunch och till den goda maten ska jag dricka ett stort glas kall mjölk.

Nu finns en liten uppföljning som beskriver baksidan med kampanjen,  vad som händer om man istället googlar oatly + slaktavfall.