Att spamma med avancerade utdrag kan straffa sig

Inte nog med att kokböcker blivit storsäljare och att matlagningsprogrammen invaderar så gott som varendaste TV-kanal, nu har kockarna dessutom invaderat Googles sökresultat. Vad det handlar om är att vissa kommit på att man kan sticka ut i sökresultatet genom att lägga till rich snippets, avancerade utdrag, för matrecept.

Avancerade utdrag

Det är särskilt ett SEO-företag som utmärker sig lite mer, ja mycket mer. De syns halvhyfsat för hundratalet sökbegrepp long tail, många av dem med bild och betyg i sökresultatet, tack vare denna metod i kombination med att de kör med dold text som inrymmer tusentals sökord. Ja det är sant trots att det snart är 2015.  Det verkar fungera rätt ok hittills men troligtvis är det det ganska tidsbestämt. Om de ska satsa på att öppna restaurang efter att SEO-karriären är över återstår att se.

Sedan finns det mer oskyldiga tilltag som att ”laga till sökmotoroptimering” för att uppnå samma effekt, men frågan är om Googles algoritm lärt sig humor ännu eller om deras granskare har tillräckligt kul på jobbet för att uppskatta sådana tilltag.

Google har tydliga riktlinjer för hur avancerade utdrag ska användas. Om man nu inte har några moraliska förpliktelser mot Google så finns det andra sätt att få fördelar i sökresultatet än att börja proppa koden full med fejkade matrecept. För det kan självklart straffa sig. Google själva säger att de kan komma att inaktivera visningen av avancerade utdrag i sökresultatet vid missbruk (som exempel på åtgärder), men det utesluter ju inte att de kan välja andra åtgärder också.  Google har till och med upprättat en särskild sida för att rapportera skräp i avancerade utdrag och om konkurrenten går förbi och sticker ut med avancerade utdrag i sökresultatet så finns det tveklöst de som kommer att anmäla utan att blinka.

Jag har ännu inte sett någon SEO-leverans som innehåller denna teknik och hoppas att vi slipper se den ingrediensen där, för det räcker med att det finns de som fortfarande får stå ut med att få ”footerlänkar”.

Publicerad i SEO

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *