Att synas på Internet

För många företag och även andra organisationer kan det vara av intresse att synas på Internet, Det kan handla om en reklamplats eller anslagstavla som kan nås av miljontals Internetanslutna användare. Sist hörde jag att det finns ungefär 40 miljoner användare, en siffra som blir större för varje dag som går.

Ett alternativ är att ha sin databas i egen server, men för de allra flesta blir detta mycket kostsamt. En nackdel med en egen server är att säkerheten drabbas då det finns risk för oönskat ”intrång” utifrån. Det går att skydda sig mot obehöriga med något som brukar kallas ”brandvägg”. I och med en egen server sker också en oerhörd belastning, som blir större ju fler som är där och tittar. Ett alternativ till en egen server är att hyra en plats på någon. Där kan man sedan skapa en egen hemsida med allehanda information och kanske länkar till andra filer och databaser.

UDAC (Uppsala datacentral) har t ex ett www-hotell som man kan hyra in sig i. Kostnaden för detta är fn en engångskostnad på 5000SEK och därefter en månadskostnad på 1000 SEK. Det man får för pengarna är en plats motsvarande 100 Megaabytes, vill man ha större plats kostar detta extra (f.n. 100 SEK / 10 Megabytes).

När platsen väl är hyrd gäller det att skapa en attraktiv plats och registrera sig. Det senare också hos de alla ”sökbaser” som finns på Internet. Detta för att så många som möjligt skall upptäcka just ”denna” hemsidan. Det språk som används för upprättande av en hemsida kallas för HTML och möjliggör bland annat ”klickbara” länkar och mycket annat.

Slutligen vill jag framföra att det bästa och snabbaste sättet att komma igång med Internet är genom praktisk tillämpning. Det finns en massa hjälp att få ute på nätet. Som användare blir ”läroböcker” om Internet överflödiga, då de bara är att hämta hem. Givetvis fordras vissa grundläggande datakunskaper och viss vägledning i början.

Håkan Persson
1995-06-21

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *