Oatly! Dags att städa bort allt slaktavfall? – #googlaoatlyochslaktavfall

Aj aj Oatly. Så länge Oatly styr vilka sökfraser som ska användas så får de kanske fram sitt budskap i sin kampanj #googlamjölk, men om människor istället börjar googla Oatly + slaktavfall så havererar kampanjen totalt. 

Det har gått några dagar sedan jag skrev ett inlägg om Oatlys kampanj som går ut på att få folk att googla mölk, mjölk+hälsa och liknande sökfraser, samt att detta får spridning i sociala medier med hjälp av hashtaggen #googlamjölk. Det jag främst ville få fram med det inlägget var och är att kampanjen är riskfylld och att den kan slå tillbaka mot dem själva. De når utan tvekan ut till sin egna beundrarskara, som utifrån sett främst verkar vara veganer långt ute på vänsterkanten. Blir kampanjen trovärdig för den bredare publiken? Oatly är förhindrade att prata illa om mjölk eftersom de redan förlorat i marknadsdomstolen på grund av det. Därför ber de alltså folk googla vissa sökfraser där sökresultatet gynnar dem eller snarare missgynnar mjölkproducenterna. De vill såklart att få fram sin skrämselpropaganda mot mjölk utan att behöva framföra den i klartext själva, vilket de inte kan utan att riskera att hamna i marknadsdomstolen igen. Hur var det nu med havre, havredryck och slaktavfall.

Man får svar efter hur man frågar när man googlar.  Om kampanjen istället hade varit #googlaoatly och om man hade uppmanat att använda sökfrasen oatly+slaktavfall…

Oatly + slaktavfall

Oatly + slaktavfall

Ovanstående behöver egentligen inte förklaras. Bland alla missgynnande resultat så finns faktiskt ett som Oatly äger, vilket jag missade. Trots att Oatlys kampanj är så uppstyrd och i mångt och mycket smutsig så hoppar en del av media med och lyfter fram den. Ja detta är en smutsig kampanj. En kampanj som drivs av ett företag som tjänar pengar för att de ska tjäna mer pengar, en kampanj som går ut på att prata illa om konkurrerande produkter och konkurrenter- mjölk och mjölkproducenterna. Det hade kanske varit smart om den inte var så uppenbart kommersiell och om de hade städad sitt egna sökresultat (se bilden) lite bättre. Det intressanta med kampanjen är att de har haft som strategi att använda sig av nyttiga idioter som är tänkta att både sprida och försvara både deras företag och produkter. Vare sig Google eller normalbegåvade människor med källkritik köper nog denna kampanjstrategi.

Hur var det nu med Oatly, havredryck och slaktavfall?

Denna film var en av sökträffarna som visas i bilden ovan, något som kanske inte helt är önskvärt om man tillverkar havredryck.

”Mjölk + hälsa” som sökfras i hetsjakten mot mjölk!

Vi har sedan barnsben hört att mjölk gör oss starka och av mjölken får vi mängder av livsmedel såsom grädde, smör, ost, yoghurt med flera. Nu hamnar även mjölk i fokus som sökfras, även sökfrasvarianten ”mjölk + hälsa”.

Det är företaget Oatly som bedriver den oerhört smarta, eller kanske snarare osmarta, kampanjen som går ut på att få oss konsumenter att Googla ”mjölk” och ”mjölk + hälsa” med flera sökfraser. Under pompa och ståt (om man får skriva så) kommer man under Way out Wests sista dag (13 augusti) ta hjälp av ingen mindre än Alex Schulman och Sigge Eklund där de ska, vad de kallar för, avhandla sökresultaten. De borde kanske ha anlitat en SEO-konsult istället för två pajaser? Jaja detta verkar vara en sandlåda där marknadslagar får stå tillbaka och där man får skrika och ljuga sig till seger. Företaget Oatly inleder sin kampanjsida med:

Har du testat att googla mjölk någon gång? Det borde du. Man får upp hur många intressanta träffar som helst! Särskilt om man lägger till ord som ”hälsa” och ”miljö”

Vad hände med marknadsföringens grundpelare att man ska undvika att diskutera konkurrenten och istället ägna sig åt att lyfta fram fördelarna med det man ska marknadsföra? I detta fallet havredryck som är deras huvudprodukt. Nu tar Oatly en risk. Tänk om sökresultatet inte blir som de tänkt?  De har redan förlorat striden i rätten en gång och det är knappast de som bestämmer om de ska vinna striden i Googles sökresultat.

De borde kanske städat sökresultatet för just havredryck lite bättre innan de rullat ut kampanjen. Idag rankar Aftonbladet topp fem när man googlar ”havredryck” med den för dem inte alltför positiva artikeln ”Slaktavfall i gödsel för populär havredryck…”. I artikeln kan man läsa om att gödslet som används vid den ekologiska havreproduktionen innehåller slaktavfall från kor, både ekologiskt uppfödda kor och andra kor. Jisses vad komiskt allt blev nu med tanke på att Oatly använder ”Wow no cow” som reklamfras.

Sitter Oatly säkert när man googlar mjölk?

Om man ska basunera ut ett gynnande, eller för konkurrenterna missgynnande, sökresultat så tar man en oerhört stor risk om man inte vet vad man gör. Om man inte vet vad man gör så kanske man ska ägna sig åt vad man är bättre på istället. I detta fallet marknadsföra havrevälling (välling är väl flytande gröt?).  Jag skulle nog inte ta hjälp av före detta bloggare för att stärka upp ett sökresultat, eller ens diskutera det. De är säkert så mycket bättre på annat de också.  Hur som helst så är sökresultatet inget någon av oss rår över, även om vissa av oss kan påverka det ganska rejält. Att ranka bra för ett sökord/sökfras för att kunna sprida information är självklart ett smart sätt att nå ut, många gånger det mest kostnadseffektiva sättet. Men om man sedan snurrar till det genom att hänvisa till sökresultatet med hjälp av en kampanj så är man nog ute och cyklar. Jag har nog fått fram vad jag velat och nu ska jag istället ägna mig åt att äta lunch och till den goda maten ska jag dricka ett stort glas kall mjölk.

Nu finns en liten uppföljning som beskriver baksidan med kampanjen,  vad som händer om man istället googlar oatly + slaktavfall.

 

 

Helsingborgs webbfiasko 2.0

Våren 2014 publicerades ett blogginlägg ”Det som händer i Helsingborg stannar på Helsingborg.com” som beskrev hur man lyckats sätta NOINDEX på hela webbplatsen helsingborg.com, vilket innebär att man bokstavligen bad Googles sökrobot att inte söka igenom sidorna på domänen helsingborg.com. Detta gör en webbplats mer eller mindre ”ogooglebar”. Inlägget blev ett av de mest lästa någonsin på den här bloggen och kort efter kom en förklaring som i korthet innebar att det var ett planerat tilltag. Sedan hände först ingenting, men sedan plockades ”noindex” bort och webbplatsen fick efter ett tag en betydande organisk synlighet i Google. Men nu har detta värde raserats totalt och man kan utan tvekan konstatera att de som ansvarar för Helsingborgs internetsatsningar inte lärde sig någonting av det förra misstaget.

Har ni någon gång gått in och googlat på Helsingborg och tittat på vilka bilder som presenterats? Det är lite lätt deprimerande kan jag tycka för det enda vi ser är hus och byggnader och så här, stora monument. Har vi tur så ser vi en och annan båt, men i grunden så är ju det här superdeppigt. Det kanske inte riktigt är det här som vi vill ska kännas i magen.

Joakim Jardenberg i lanseringsfilmen om helsingborg.com

Det fanns ganska högflygande planer för helsingborg.com. Målet var 12 300 besökare i månaden, en siffra som man inte lyckades uppnå.  Istället beskrev Helsingborgs Dagblad webbplatsen som ett publikt fiasko samtidigt som dåvarande kommunikationsdirektören Micco Grönholm enligt samma artikel höll fast vid att webbplatsen var framgångsrik. Satsningen på Helsingborg.com fick ytterligare kritik i artikeln som du hittar i sin helhet här på hd.se.

Helsingborg.com lades ner och sen gjorde man fel igen

Numera är  webbplatsen helsingborg.com nedlagd och man hänvisas istället till visithelsingborg.com. Att webbplatser läggs ner, flyttar och slås ihop är inget konstigt, det händer ju hela tiden. När det handlar om kommersiella webbplatser och webbplatser där man anser att det finns ett värde i form av exempelvis trafik från Google och andra sökmotorer, samt trafik från länkar, så är det viktigt att man gör rätt. Det är egentligen ganska lätt och något alla med kunskaper om sökmotoroptimering, ja alla som överhuvudtaget har ansvar för webbpublicering, bör och ska känna till. Tyvärr så verkar det finnas en kompetensbrist just när det handlar om Helsingborgs webbsatsningar för man lyckades göra en rejäl tabbe igen. Man borde gjort vad som kallas för  redirect 301 från helsingborg.com till visithelsingborg.com, det vill säga omdirigera trafiken och Googles sökrobot från varje sida som försvinner till den sida som ersätter den. Då bevarar man exempelvis kraften från ingående länkar och man slipper 404-sidor (sidor som inte hittas), vilket ökar chanserna till att behålla den organiska trafiken. Om man slår ihop två sidor så kan man, under förutsättning att man gör rätt, få en synergieffekt och flerdubbla den organiska trafiken tack vare förbättrade positioner.

Den som lade ner helsingborg.com gjorde lite konstiga saker istället för rätt

1.) Startsidan helsingborg.com, både med och utan www, pekar på samma webbplats som visithelsingborg.com. Man kommer alltså till en duplicerad sida men där alla länkar till undersidor och länken till ”Hem” går till www.visithelsingborg.se.

2) Några sidor från nedlagda helsingborg.com omdirigeras till visithelsingborg.com, men med 302 redirect istället för 301. När man använder 302 drar man ingen nytta av den gamla webbplatsen seovärden, man får inte med sig någon länkkraft och inte heller någon möjlighet att ärva positioner i Googles sökresultat. 301 ska användas vid permanent flytt och 302 vid tillfällig omdirigering.

3) Många sidor omdirigerades inte alls och istället tillät man Google indexera 404-sidor. Resultatet blir nästan komiskt, om man inte bor i Helsingborg och betalar kommunalskatt. Om man googlar ”site:helsingborg.com”, en sökfras som ber Google lista alla indexerade sidor för viss webbplats, så kan man konstatera att mer än 50% av de sidor som ännu är indexerade är 404-sidor. Google beskriver 404-sidor som:

Om någon begär en sida som inte finns returnerar servern vanligtvis felet 404 (hittades inte). Denna HTTP-svarskod visar tydligt för både webbläsare och sökmotorer att sidan inte finns. Det gör att sidans eventuella innehåll inte söks igenom eller indexeras av sökmotorer.

Det gick alltså inte så bra, ens när man skulle skapa felsidor. Sökresultatet 11-20 plats ser idag ut som på bilden nedan. Ingen vacker syn.

helsingborg

Det går säkert gräva ännu djupare för man kan nog förvänta sig att hitta fler missar. Det är lite som att börja rota i rost på gamla bilar, det tar liksom aldrig slut.

Jag gjorde an snabbanalys, med verktyget AHREFS, över utvecklingen för de båda webbplatserna. Resultatet visas nedan.

Trafik, organisk från sökmotorer, helsingborg.com över tid:

Google helsingborg.com

Trafik, organisk från sökmotorer, visithelsingborg.com över tid:

organisk trafik visithelsingborg-com

Mot bakgrund av att det satsats skattepengar och kommunala resurser så är resultatet inget att skryta med. Hade det handlat om att en byrå hanterat exempelvis en webbutik på detta sättet så hade det inneburit stora ekonomiska förluster för webbutiken. Jag vet inte vad målet är idag för den nya webbplatsen, men om man forsätter sikta på 12.300 besökare i månaden så är mitt tips att satsa på en annan strategi. Jag tror jag sedan tidigare gett rådet att samarbeta med någon som kan SEO, men det verkar ha gått de ansvariga förbi. Det är nästan omöjligt att misslyckas så som Helsingborg gjort och allt som görs nu kan bara göra saken bättre. Eller?

 

Viva Media, sluta diskutera mig med mina kunder.

Det som hänt är att Viva Media kontaktat en kund och samarbetspartner till mig för att sälja in SEO (sökmotoroptimering). När denne hänvisat säljaren från Viva Media att ta kontakt med mig så accepterade inte säljaren detta utan istället kontaktade en annan säljare kunden och menade att de inte kunde gå via mig då jag var rädd att tappa kunden. Jag arbetar idag med en webbplats till denna kund, men den sida som diskussionen gällde är en webbplats som jag inte optimerar, så redan här var Vivamedia ute och spekulerade fel. Läs mer

Riskerar Loopia sina kunders tillgänglighet i sökresultatet?

Omständigheter innebär att webbplatser som ligger på Loopia riskerar att bli otillgängliga om man besöker dem via sökresultatet, som oftast är den vanligaste vägen till en webbplats.

Man brukar ofta prata om olika steg i sökmotoroptimeringen och om olika rankingfaktorer. Det man inte lika ofta beskriver är de olika kritiska beslut som också de kommer spela roll. Exempel på sådana beslut är när man ska bestämma sig för vilket CMS man ska ha eller vilket webbhotell som ska få ansvaret att  driva webbplatsen. Här kommer jag ge exempel på när ett webbhotell konsekvent riskerar sina kunders tillgänglighet i Googles sökresultat på grund av vad de gjort och fortsätter göra trots att de är medvetna om vad som kan hända. Läs mer

Är det vettigt att Klout score är mått på kompetens vid rekrytering?

I maj förra året publicerades ett inlägg som beskrev att webbplatsen helsingborg.com inte var indexerad av Google på grund av att de ansvariga använt en meta-tagg (Noindex) som säger åt Google att inte indexera sidan. Det tog sedan flera månader innan detta misstag rättades till. Personen som ansvarade för projektet hävdade att detta var en medveten vald strategi. Du hittar en länk till inlägget och andra referenser längre ner. Det blev sedan en diskussion som till viss del pågår fortfarande.

En fråga som jag har ställt mig är varför man inte tog in SEO-kompetens i ett sånt projekt. Webbplatsen har idag indexerats av Google men har fortfarande mycket låg synlighet. Många brister kvarstår och det verkar inte finnas något intresse av att rätta till dem. Kan det vara så enkelt att de ansvariga inte förstår? När man läser tjänstebeskrivningen som ligger till grund för rekryteringen av stadens internetchef, den som drivit projektet ”helsingborg.com”, så nämns exempelvis följande mål avseende tjänsten:

Målet med uppdraget är att se till att Helsingborg betraktas som bäst i Sverige på att använda internets möjligheter.

Med tanke på turerna med helsingborg.com så finns det nog en bit kvar innan det målet är uppfyllt. När man tittar på önskade kvalifikationer så nämns bland annat Klout score och inflytande på Twitter som mått på kompetens.

Exempelvis ser jag gärna att personen har minst 65-70 i Klout score (Klout.com), rankas bland de 100 mest inflytelserika på Twitter…

Åsikterna om värdet av Klout och Klout score går isär och därför vore det intressant med dina synpunkter. Du hittar en liten undersökning längs ner på denna sida, med möjlighet att rösta på det alternativ som bäst stämmer överens med din uppfattning.

För att sätta såväl mål och önskan om högt Klout score i sitt sammanhang så kan du läsa hela beskrivningen av tjänsten Internetansvarig Helsingborgs kommun, som upprättades i samband med rekryteringsprocessen, här nedan:

Uppdrag och mål (utvecklingsledare, internet)

I min roll som processägare för stadsövergripande strategisk IT- och internetutveckling behöver jag en ”utvecklingsledare, internet”, som jag kan ge mitt mandat att både strategiskt och operativt leda, utveckla och samordna Helsingborgs stads internetrelaterade verksamhet.

I rollen ska utvecklingsledaren ansvara för att skapa och implementera en stadsövergripande internetstrategi samt riktade och operativa planer för sociala medier, digital verksamhetsutveckling och liknande områden. I rollen ska också ingå att mäta, utvärdera och utveckla verksamheter som bygger på, berörs av eller borde beröras av internet – idag och i framtiden.

Rollen kan liknas vid ett ytterst kvalificerat bollplank för samtliga förvaltningar och verksamheter i staden, i internetrelaterade frågor. Och därför kommer utvecklingsledaren att högst sannolikt behöva ingå i olika lednings-, styr- och referensgrupper, men också i såväl stora som små projektteam.

Utvecklingsledare, internet ser jag som en nyckelroll i att säkerställa att alla stadens människor, resurser, projekt och aktiviteter inom området – i sin bredaste definition – kommer varandra till godo. Alltså att ha auktoritet, personlighet och förmåga att skapa hållbara nätverk och miljöer för samarbete över förvaltnings-, verksamhets- och funktionsgränserna.

Målet med uppdraget är att se till att Helsingborg betraktas som bäst i Sverige på att använda internets möjligheter.

Rollen ser jag som tydligt utåtriktad och kommunikativ till sin karaktär och befattningen blir direkt underställd mig, alltså kommunikationsdirektören vid stadsledningsförvaltningen.

Erfarenhet/bakgrund

Personen måste vara prestigelös, kreativ och extremt kunnig inom sitt område. För att lyckas i sitt uppdrag måste personen ha mycket god insikt i vilka aktiviteter som skapar resultat samt ger positiv uppmärksamhet som gynnar varumärket Helsingborg. Jag behöver en person med en stark inre drivkraft kombinerat med en stor förmåga att motivera och inspirera andra, samt en klar känsla både för hur internet kan användas för att skapa nytta och effektivitet inom och utom en organisation, och för hur det kan kommuniceras till andra.

Personen bör därmed vara dokumenterat välmeriterad, med minst tio års erfarenhet från internetrelaterad verksamhetsutveckling och förändringsarbete samt ha bevisat sin förmåga att arbeta på både strategisk och operativ nivå. Personen måste ha praktiska och egna erfarenheter av att arbeta med både ledare och utförare i såväl stora som små organisationer, men också av både privat och offentlig sektor – gärna med kunskap och förståelse för en kommuns mycket specifika förutsättningar. Självfallet bör personen också ha erfarenhet av att verka tvärfunktionellt inom stora organisationer med många intressenter och vitt skilda verksamheter. Sammantaget bör personen m.a.o. vara erkänd för sin roll som opinionsbildande inom ”internet och samhällsutveckling”.

Det innebär att jag letar efter någon av absolut högsta rang i Sverige inom området. För att lyckas uppnå det ambitiösa målet och samtidigt hantera den mycket komplexa rollen – där mandatet erhålls genom auktoritet samt förmågan att motivera och inspirera snarare än genom formell linjeplacering – bedömer jag det som absolut nödvändigt att personen är någon av de mest ansedda inom sitt skrå, alltså bl.a. i sociala medier (ett gott renommé utomlands är så klart ett plus). Exempelvis ser jag gärna att personen har minst 65-70 i Klout score (Klout.com), rankas bland de 100 mest inflytelserika på Twitter (http://www.aitellu.com/Aitellu/blog/2012/03/13/twitterbarometern-helalistan/) och har ett i övrigt stort och framför allt aktivt nätverk nationellt, men mycket gärna också lokalt och internationellt.

Vad är din åsikt?

Här kan du dela din åsikt om Klout score som kompetensmått. Finns det inget alternativ som stämmer överens med din åsikt, eller om du vill utveckla dina synpunkter är du välkommen att kommentera.

[poll id=”3″]

Relaterade artiklar

 

Hur noga sökmotoroptimering är ”footerlänkar” ?

För dig som missade det så fick en diskussion på Twitter idag en ganska intressant vändning. Det var Sebastian Berg, säljare på Noga sökmotoroptimering, som konstaterade följande.

Jo då, men jag hävdar också att ”experter” som tror att några footerlänkar från proddade webbar har stor …Betydelse för rank, inte är några experter. 🙂

Läs mer

Telefonförsäljningens död ger sökmotoroptimeringen bröd

Telefonförsäljning

Fram tills för några år sedan just så satt seriösa säljare och ringde till inköpare och företagare för att presentera sina produkter och tjänster. Det bokades möten och presentationer, affärer gjordes upp och detta var dåtidens affärsmannaskap. Sedan kom telemarketingföretagen och sedan kom det ännu fler och till sist så blev ett samtal från en säljare en börda som många helst av allt vill slippa. 

Idag 2014 vill många helst leta upp vad de vill köpa, de vill inte fylla sina dagar med diskussioner med envetna säljare som gör allt för att övertyga om produktens eller tjänstens förträfflighet. Detta är något som helt klart gynnar de som är i SEO-branschen och framförallt de som lyckas hjälpa företag att ta positioner som ger dem fler affärer. Att sedan SEO-företagen, åtminstone en del av dem, struntar i sin egna sökmotoroptimering och satsar på telefonförsäljning av sina tjänster blir därför lite komiskt.

Seriösa telefonförsäljare riskerar att drunkna i mängden.

Det finns fördomar mot telefonförsäljning. All telefonförsäljning är givetvis inte av ondo. Det vi kallar för ”inbound marketing”, som i korthet har betydelsen att den som säljer hittas av kunden istället för vice versa, är bra. Riktigt bra till och med. Ännu bättre för oss som jobbar med sökmotoroptimering är att alltfler blir oumbärliga för alltfler, för sökmotoroptimering är ”inbound marketing” när det är som bäst.  Men det kan inte ersätta allt. Det finns behov som måste skapas. Nya lösningar riskerar därmed att inte nå dem som har nytta av dem, på grund av att det parallellt säljs och ska presenteras så mycket skräp. Företagen och säljarna, som vill uppfattas som seriösa får istället hitta nya vägar för att ha en chans att visa upp vad de kan och vilka lösningar de kan erbjuda. Att tro att man kan slå ett telefonnummer och få prata med en ansvarig är snart ett minne blott.

 

Sjöstaden Mariestad eller Vänerns pärla?

Sjöstaden Mariestad

Mariestad har sedan 1980-talet marknadsförts som Vänerns pärla men för ett par år sedan bestämdes att man istället skulle marknadsföra ”Sjöstaden Mariestad”.  Det har gjorts reklamfilmer, mobila appar, annonser och stora vägskyltar vid infarterna, säkert en massa andra aktiviteter som jag inte har en aning om. Läs mer

Större osäkerhet ger utrymme för mer tyckande

Det råder utan tvivel större osäkerhet på flera plan inom sökmotoroptimeringen idag jämfört med för ett år sedan. Detta märks inte minst på de diskussioner som förs. Bakgrunden till osäkerheten är givetvis de förändringar Google har genomfört, vilka ingen i branschen har missat. För dig som inte är så insatt så är det bara att Googla Penguin 2.0, 2.1 och Google Hummingbird. Det som påverkats mest av ”pingvinen” är risken med länkar och för många som arbetar med sökmotoroptimering är det just länkar som varit i fokus de senaste åren. Läs mer