Hur noga sökmotoroptimering är ”footerlänkar” ?

För dig som missade det så fick en diskussion på Twitter idag en ganska intressant vändning. Det var Sebastian Berg, säljare på Noga sökmotoroptimering, som konstaterade följande.

Jo då, men jag hävdar också att ”experter” som tror att några footerlänkar från proddade webbar har stor …Betydelse för rank, inte är några experter. 🙂

Det han syftade på var förmodligen Nogas egna ranking på framförallt sökmotoroptimering. De ligger idag bra till och rankar idag på plats 4, vilket är hedervärt. Hur står det då till med footerlänkar till dem, har de någon betydelse för rankingen?

Enligt Majestic Site Explorer finns det 81 länkande domäner som länkar till dem. Av dessa är mer än 37% footerlänkar och närmare 80% av dessa länkar har vad som kallas kommersiellt sökord i ankartexten. En liten sammanställning visas nedan.

noga sökmotoroptimering

Om nu inte Noga, vid antagandet att de delar Sebastian Bergs åsikter, anser att footerlänkar har någon påverkan för deras ranking så är det lite förvånande att de satsat såpass mycket på den länkstrategin. Det vore intressant att höra vad andra anser om footerlänkars påverkan på ranking, risk och om det är etisk.

Så frågan kvarstår, har footerlänkar idag någon betydelse för hur målsidan rankar?

 

 

8 svar till “Hur noga sökmotoroptimering är ”footerlänkar” ?”

 1. Har vi någon frivillig som vill ta på sig äran och informera vår vän @Rudolf om att Pagerank inte har haft någon betydelse de senaste sisådär 6-7 åren?

  #7årsenare

  I övrigt – bra sammanställning, och bra blogginlägg.

  1. Rickard Lyxell, verkar som om du inte har koll på vad PageRank är. Förmodar att du blandar ihop begreppen lite och att du syftar på Google Toolbar PageRank i kombination med att du tagit 6-7 år ur luften. Kanske du syftar på en svunnen tid då PageRank i princip var den huvudsakliga rankingfaktorn. Att Google numera även ser till andra saker innebär ju inte att de övergivit grunden för hela sin idé om hur webbplatser ska ranka i sökresultatet. Att säga att PageRank inte har någon betydelse är samma sak som att säga att länkar inte har betydelse och det är ju självklart ett påhitt som inte stämmer.

   En enkel beskrivning av PageRank är algoritmen för att värdera länkar. Matt Cutts beskrev detta så sent som förra året med att Google ser till antalet länkar i kombination med länkarnas kvalitet och hur de pekar. Hör och häpna, han benämnde det som PageRank.

  2. Att låta PageRank flöda från kundernas sidor tycker jag är en helt okej strategi. Ser inget oetiskt alls i det.

   Att inte förklara för kunderna hur det påverkar deras egna sajter vore däremot oetiskt. Men för att kunna förklara det förutsätter det naturligvis att man vet vad PageRank är och har ett hum om hur det fungerar.

   Det kanske är så att debatten om Nogas etik blivit missriktad, helt enkelt för att de inte vet hur länkar fungerar (vilket Rickards kommentar antyder). De har helt enkelt handlat i god tro och inte insett dubbelmoralen i att utnyttja kraften i sina kunders sajter och samtidigt hävda att deras metoder är ”etiska”.

  3. Rickard Lyxell, det verkar som om ni inte är riktigt eniga på Noga för på er hemsida skriver ni:

   ”Det finns dock ett par värdefulla saker man kan ta åt sig från Moz undersökning. Bland annat att Google+ faktiskt körs igenom PageRank, samt även tillåter ankartext. Två faktorer vi vet att Google värderar i sin algoritm.

 2. ”Det kanske är så att debatten om Nogas etik blivit missriktad, helt enkelt för att de inte vet hur länkar fungerar (vilket Rickards kommentar antyder). De har helt enkelt handlat i god tro och inte insett dubbelmoralen i att utnyttja kraften i sina kunders sajter och samtidigt hävda att deras metoder är ”etiska”.”

  Vägen till helvetet är kantad av goda intentioner……

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *