Hem » Blogg om sökmotoroptimering (SEO) » Källkritikens dag för att uppmärksamma källkritik

Källkritikens dag för att uppmärksamma källkritik

Behövs något som källkritikens dag? Numera finns kanelbullens dag och här i Västergötland även grynkorvens dag, så varför inte även källkritikens dag för att uppmärksamma något så viktigt som källkritik.

Vad är källkritik?

I korthet handlar källkritik om att vara uppmärksam på vilken källa en nyhet eller viss information baserar sig på. Det handlar om att vara kritisk och att inte köpa allt som man läser som sanning.

Det finns metoder för källkritik men mycket handlar om sunt förnuft. Man ska inte dela något bara för att budskapet förstärker något man redan tycker, för mycket av det som delas och sprids via sociala medier idag är kraftigt vinklade nyheter som tillkommit för viss agendas skull.

Saker man bör hålla koll på är avsändaren. Man ska vara skeptisk mot:

  • Anonyma sajter. Nu finns även ett gäng anonyma nyhetssajter som ser ganska seriösa ut.
  • Kraftigt politiskt vinklade sajter. Handlar 80% av artiklarna om problem med invandrare och muslimer, eller om hur skadlig kapitalismen är för vårt samhälle så är det också sannolikt att det du läser är skrivet för att påverka dig. Vissa saker kan vara sant, men det kan vara kraftigt vinklat.

Man ska inte ta allt för sanning bara för att det är nyheter och artiklar i mainstream media, etablerade medierna. Även här krävs en källkritisk hållning.

Det är Metro genom Viralgranskaren och Internetstiftelsen i Sverige som nu lanserar källkritikens dag. Det är med goda avsikter och ingen kan väl säga annat än att källkritik är mer önskvärt än någonsin.  Om man ska granska informationsfilmen om källkritik finns det minst en anmärkningsvärd sak. De hänvisar till att man får sanningen genom att Googla. Sökresultatet kan också vara ett resultat av att någon försöker påverka dig. Det är dessutom en produkt av ett av världens största Amerikanska bolag.

Källkritik och synligheten i Google

Synligheten i Google borde också granskas med källkritiska ögon. För oss som jobbar med sökmotoroptimering är det väl förankrat att det inte behöver vara sant eller rätt bara för att det syns i Google för viss sökning, men för den breda massan kan ”att googla” vara tillräckligt som källkritisk handling. Om avsändaren till exempelvis en ”Fake news” ser till att ranka i toppen så är ju biffen klar – det är sant. Eller inte. Att hänvisa till att man ska googla sig till sanningen är missvisande, även om det är en bra start.

By | 2017-10-09T16:24:15+00:00 mars 13th, 2017|Artikel|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment