Hem » Blogg om sökmotoroptimering (SEO) » Mest googlade 2016, bakom kulisserna

Mest googlade 2016, bakom kulisserna

Google går årligen ut med en lista över de vanligaste och mest trendiga sökningarna. Denna lista sprids sedan snabbt och brett i media, både via TV och de större tidningarna som Aftonbladet, DN och Expressen med flera. Även en mängd digitala nyhetssajter och bloggar hjälper till att sprida denna lista över det som sägs vara det mest googlade. En lista med sökord som visat sig var andra än de vi googlat mest.

Det finns undantag, exempelvis Expressen, som inte kommunicerar att det handlar om det mest googlade 2016 utan om de sökningar som växt starkast under 2016. Källan är ingen mindre än Google och ingen verkar ha intresse av att ifrågasätta listan och granska sanningshalten i det som Google kommunicerar. Det handlar inte om att Google ljuger utan snarare om att det kanske inte finns något intresse av att vara tydlig med att det handlar om de sökord som ökat mest och att det inte handlar om det mest googlade. Det kan vara så att det mest googlade under 2016 är en konkurrent, nämligen Facebook.

Om man kollar Google Trends så har de slutat presentera de mest sökta orden ”Top searches under most searched”, sista listan verkar vara från 2011. De fem största sökningarna var då:

  1. Facebook
  2. Youtube
  3. Aftonbladet
  4. Blocket
  5. Hotmail

Hur står sig dessa sökningar jämför med de fem som nu av många presenteras som mest googlade 2016?

Pókemon Go v/s Facebook som sökord

Med hjälp av Googles egna verktyg ”Sökordsplaneraren” som är tillgänglig i Googles annonspanel för Adwords kan man få fram sökvolymen månadsvis för sökord och sökfraser. Sökvolymerna som presenteras här är resultat från detta verktyg med inställningen att visa sökvolymen för sökningar på svenska gjorda i Sverige.

Sökningar med ”Facebook” har en genomsnittlig sökvolym på drygt 11 miljoner sökningar i månaden. Motsvarande siffra för ”Pókemon Go” är 450 tusen. Sökvolymen för Facebook är med andra ord en bra bit över 2000% större.

facebook
mn står för miljoner

Facebook som sökord är förmodligen fortfarande det mest googlade även om staplarna visar en nedåtgående trend.

pokemon go
mn står för miljoner

Pókemon Go som nu av många presenteras som det mest googlade 2016 trendade verkligen under juli månad med nästan tre och en halv miljoner sökningar i Google, men det var trots denna siffra långt efter många andra sökord. Efter juli har sökningarna understigit miljonen och min gissning är att antalet sökningar kommer fortsätta sjunka rejält.

Oavsett om det är en medveten vinkling av Google eller om massmedia gjort en dålig research och valt att förenkla så kan vi konstatera att listan som nu sägs vara det mest googlade 2016 inte är det mest googlade utan möjligen de sökord som ”trendat” mest och vuxit jämfört med tidigare sett till sökvolym. Till alla som kommunicerat denna felaktighet så gäller bara en sak – gör om och gör rätt.

Sökvolym för övriga sökord på listan

em2016
mn står för miljoner och tn för tusental

”EM 2016” snittar med 201 tusen sökningar och toppade med strax under två miljoner sökningar under juni månad.

iphone7
mn står för miljoner och tn för tusental

Även ”iPhone 7” snittar med 201 tusen sökningar i månaden senaste 12 månaderna och toppar under september med ca en miljon sökningar i Google.

Hur många googlar Donald Trump
tn står för tusental

Donald Trump som sökord hade under oktober drygt 200 tusen sökningar och snittar med ca 100 tusen sökningar i månaden.

Hur många googlar os 2016
mn står för miljoner och tn för tusental

Intresset för OS 2016 som sökord var nästan tre miljoner sökningar under augusti men snittet per månad bara 300 tusen sökningar. Månaderna efter OS ligger antalet sökningar på ca 18 tusen för september och under tio tusen under oktober. Ett sökord som kommer upphöra så klart.

Andra sökord som har större sökvolym än de på listan

De sökord som var störst 2011 sett till sökvolym är fortfarande större. Här presenteras de var för sig.

Antalet som googlar aftonbladet
mn står för miljoner

Sökvolym på Google för youtube
mn står för miljoner

Hur många googlar blocket
mn står för miljoner och tn för tusental

Sökvolym Google för hotmail
mn står för miljoner

Är denna information viktig?

Att lyfta fram och påvisa att det sprids information som kan uppfattas som felaktig är viktig. I detta fallet av flera skäl. Dels kan man tycka att Google inte är tydlig med sin information, detta förstärks ju av att många nyhetskanaler faktiskt kommunicerar det felaktiga budskapet att det handlar om det mest googlade under 2016. Om Google gör detta medvetet för att slippa presentera Facebook som det mest sökta varje år är en annan frågeställning.  Kanske lite källkritik skulle vara på sin plats.

Det har inte gjorts någon research som syftar till att kontrollera vilket det största sökordet är, utan enbart undersöka ifall det finns sökord som har större sökvolym än de som Google presenterat och som nu många går ut med som de mest sökta. Den som väckte denna fråga var Mensur Muhic som arbetar med SEO på Oxit AB och han ska givetvis tackas för ett bra uppslag som är värt att spridas.

 

By | 2017-03-20T16:45:56+00:00 december 15th, 2016|Google|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment