Stora förändringar som innebär risk sett till SEO

Nu har jag återigen gjort stora strukturella förändringar av denna blogg, som med stor sannolikhet kommer få en del konsekvenser för SEO. 

Jag har sopat ner mig själv från topp 10 på sökmotoroptimering tidigare och detta kan mycket väl bli tredje gången.

Från 1 till +50 länkar ut från startsidan

En av mina strategier för att med relativt små resurser ta denna sidan till en hyfsad position på sökordet ”sökmotoroptimering” har varit att vara snål med länkar ut från startsidan, den sida som är tänkt att ta positionen. Jag har låtit startsidan vara en sida, i motsats till många andra som låter den vara en levande blogg med länkar till de senaste inläggen. Den enda länken därifrån har gått till just ”bloggen” som legat som /blogg. Först där har inläggen och länkar till andra sidor återfunnits. Detta är en ganska omtvistad metod, men den funkar. Speciellt när det handlar om viljan att ranka på ett sökord framför många andra. Nu är denna strategi bortsopad och utbytt till vad man skulle kunna se som raka motsatsen. Sedan lunchtid idag listar startsidan i princip de 50 senaste inläggen med rubrik (h4) och kortare utdrag (excerpt) för vart och ett.

Ett möjligt resultat blir att undersidorna (här inläggen) ges större möjligheter att ranka på bekostnad av startsidan. Startsidan, som är den sida med mest inlänkar, blir tack vare länkarna en bärare av Page rank och länkjuice till målsidorna. Nu har jag varit lite lat vad gäller sökmotoroptimering av inläggen så resultatet blir inte helt rättvisande jämfört med ifall inläggen var mer genomtänkta och skapade i syfte att vinna placeringar.  Något som kan mildra risken för att startsidan tappar ”allt” är att den nu fått avsevärt mer innehåll. Tyvärr är utdragen duplicerat innehåll från inläggen och om det hade funnits tid så hade det lönat sig att göra dem helt unika.

Nu plattare struktur med bortsopad %category%

En annan åtgärd är att jag sopat bort %category% från permalänkarna. Numera ligger inläggen direkt under domänen oavsett vilken kategori jag sparat det i. I och med denna åtgärd så tog jag bort breadcrumbs som jag annars är rätt förtjust i. Detta innebär att alla länkar till den gamla  URL:en nu får en 301 redirect till den nya, vilket enligt många försvagar länkjuicen (länkkraften).

Vad som exakt nu kommer hända lär märkas, men jag räknar kallt med att något ska hända. Hade jag optimerat inläggen bättre så hade jag kanske rentav vunnit på fler förbättrade positioner på bekostnad av förlusten av en.

Publicerad i SEO

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *