Gör om och gör rätt för Helsingborg dot com

Det har gått drygt ett par veckor sedan publiceringen av inlägget om helsingborg.com, som bland annat uppmärksammade att sidan hade ”Noindex”.  Detta är bland det värsta man kan göra för sin synlighet i Google och andra sökmotorer med för den delen.

Bakgrunden till helsingborg.com var att förbättra och framförallt förändra synligheten i Google. Joakim Jardenberg visar själv betydelsen av att man ska hitta annat än bilder på byggnader när man googlar efter sånt som relaterar till Helsingborg. En fin tanke, men det sker inte av sig själv bara för att man lägger upp en ny webbplats. Efter blogginlägget har debatten ibland väckts till liv igen på Twitter och det är många som ifrågasätter ifall ”Noindex” verkligen var en del av planen från början, vilket Jardenberg påstår, eller om det var ett stort misstag. Jag har inget otalt med vare sig Joakim Jardenberg eller Helsingborg stad utan min avsikt var att lyfta fram behovet av SEO-kunnande i webbprojekt. Inte bara när det handlar om webbplatser till företag utan även skattefinansierade sådana.

Stora SEO-missar förutom Noindex

Om man bortser från det faktum att Google nu inte kan indexera innehållet på grund av noindex så kan jag ganska bestämt konstatera att webbplatsen inte kommer förbättra bildsöket även om man tillåter en indexering genom att ta bort noindex. Återigen lyser bristen på kunskap om SEO igenom och därför hoppas jag följande korta genomgång kommer bli till hjälp. Det bara synd att man måste göra fel innan man gör rätt, för det gör ju knappast projektet billigare.

1) Relevanta title- och alt-taggar saknas på bilder. Detta är den absoluta grunden vad gäller synlighet för bilder. De kan inte innehålla nonsens som ingen Googlar på och framförallt inte namnet på bilden (se exemplet nedan).

Ex.1)

<img src=”http://helsingborg.com/wp-content/uploads/2014/05/IMG_9155.jpg” title=”IMG_9155″ alt=”IMG_9155″>

Ex.2)

<img alt=”hjaltebona-21″ src=”http://helsingborg.com/wp-content/uploads/2014/04/hjaltebona-21-600×465.jpg”>

Detta är inte två utvalda exempel, utan det är precis så här det ser ut.  Förutom att det undanröjer möjligheterna att synas på relevanta sökfraser i Googles sökresultat så innebär det också stora brister vad gäller tillgängligheten. Det blir omöjligt för synskadade att få någon relevant hjälp med att tolka vad bilderna föreställer och eftersom det är många bilder så blir webbplatsen mer eller mindre värdelös för de som inte kan se. Frågan är hur detta går ihop med de krav som normalt ställs på kommunala webbplatsers tillgänglighet för funktionshindrade. Genom att lägga lite tid på detta kan man slå två flugor i en smäll.

2) Det finns alldeles för stora bilder som helt saknar anpassning för webben.  Det handlar inte om slarvig optimering utan om att bilderna lagts upp i originalutförande. Bilden i Ex.1 ovan är på 5 726,6 KB och är skalad från 5 184px × 3 456px till 1 903px × 1 269px.  Det tar fem minuter att skala den med Photoshop och spara den för webb så får man en bild som är 198 KB istället .  Nästan 97% mindre. Ok, alla kan göra fel ibland om det inte vore för att det finns ytterligare en nästan lika stor bild på samma sida. Den är dessutom skalad till 600×400 px och borde vara 32 KB istället för 5200 KB. Detta är inte nördviktigt utan detta påverkar inte bara bildsöket utan även synligheten för hela webbplatsen den dag man vill synas.  Om det nu är tänkt att man vill nå ut till mobila användare finns det ännu starkare skäl till att göra om och göra rätt.

Hur man än vrider och vänder på det så kan det inte finnas någon logisk orsak till att man ska göra så här med bilderna medvetet. Det mesta pekar på, jag skulle vilja sträcka mig så långt till att utesluta allt annat, är att man antingen inte brytt sig om målen eller att man inte haft tillräckliga kunskaper för uppdraget. Tack och lov kan allt nu rättas till, så jag önskar helsingborg.com lycka till med satsningen!

Publicerad i SEO

Ett svar till “Gör om och gör rätt för Helsingborg dot com&rdquo;

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *